Thailand…
– Monniken…
– Tempelbezoek…
Monniken…
… mijden liefst wat hen afhoudt van de onthechte, verlichte Boeddha-staat. Om die staat te bereiken vermijden ze het kijken naar- en fysiek contact met datgene wat hun wens en streven belemmert.
Verondersteld wordt dat wij hun wens toejuichen en steunen – Thai doen dit in hoge mate! Dit leidt tot een paar richtlijnen…
Voor iedereen: vermijd fysiek contact en geef monniken ruimte; Mannen: wees niet macho uitdagend; Vrouwen: vermijd oogcontact en confronteer hen niet met sensueel bloot en frivool gedrag;
wil je hen iets geven, zet het voor ze neer zodat zij het kunnen pakken – de meeste monniken accepteren wel dat mannen direct iets geven, liefst met de rechterhand en zonder fysieke aanraking.
Noot 1.: monniken bedanken meestal niet voor gaven – begrijpelijk i.v.m. hun ‘streven naar onthechting’.
Anderzijds toont degene die iets geeft dankbaarheid omdat hij iets kan geven – logisch, immers: ‘het is zaliger (makkelijker) om te geven dan te ontvangen’.
Thai zeggen erover: “als je niet ‘onvoorwaardelijk’ en dankbaar kunt geven, kun je beter niet geven!”
Noot 2.: ik constateerde dat veel monniken liever niet gefotografeerd worden.
Noot 3.: in veel wachtruimten zijn aparte plaatsen voor monniken. Ook krijgen ze vaak voorrang en begeleiding in openbare gelegenheden zoals bank, postkantoor, vliegveld, etc. – alles om naleving van de regels voor ons en monniken te vergemakkelijken, kwestie van begrijpen en aanvaarden.
Opmerking: bij veel openbare instanties of bedrijven zijn speciale mannelijke medewerkers om monniken te begeleiden en helpen, o.a. om direct contact met een (loket)medewerkster te voorkomen.
Noot 4.: ik constateer dat veel Thaise monniken de Boeddhistische richtlijnen ‘flexibel’ hanteren – wees niet verbaasd als je een monnik ziet roken, een mug ziet doodslaan of vlees ziet eten.
Tempelbezoek…
Veel tempels zijn open voor publiek, vooral in toeristische gebieden (sommige sluiten ’s middags rond half vier). Tempels en andere gewijde- of ereplaatsen, betreed je zonder schoeisel en bedekt gekleed en je gedraagt je kalm en respectvol.
Thai sturen je niet gauw weg, wel vinden ze het erg onfatsoenlijk [mai mie malajaad] als je te bloot bent, en schoenen of slippers aan kan echt niet! – dus heren: broeken tot over de knieën en bedekte schouders is ok; dames: lange rok, bedekte schouders, armen en decolleté alstublieft.
Noot 1.: soms wordt er op kleding toegezien. Bij sommige tempels en koninklijke- of gewijde plaatsen worden omslagen uitgereikt /verhuurd aan mannen en vrouwen die ongepast gekleed zijn.
Noot 2.: fotograferen is toegestaan, ik raad echter aan om het te vragen, vooral tijdens een ceremonie.
Noot 3.: Wil je een ochtend- avonddienst /-ceremonie in een tempel bijwonen (’s morgens ca. 5:00 uur, ’s avonds ca. 18:00 uur) – advies: trek witte kleren aan en zoek in de tempel een plekje aan de zij- of achterkant.
Wil je een tempel bezichtigen? – die zijn overal in Thailand, zeker in Bangkok en Chiang Mai – als de deuren open zijn kun je vrij binnenlopen (uiteraard schoenen of slippers uit bij de ingang). Is er een dienst of ceremonie gaande? – ga na of je binnen mag (gewoon vragen) en blijf op de achtergrond of aan de buitenkant.
Zijn de tempeldeuren gesloten, is er geen ceremonie en wil je toch graag binnenkijken? – zoek een monnik (of iemand in witte kleding) en vraag of je naar binnen mag – meestal worden de deuren gastvrij voor je geopend. (In het verleden zijn veel tempelschatten geroofd, sindsdien worden veel tempels buiten de openingstijden gesloten.)
Let op: eventueel aanwezige ‘zijbanken’, of grotere stoelen, zijn exclusief voor monniken, en tijdens ceremonieën is het middengedeelte, voor het centrale Boeddhabeeld, meestal ook bestemd voor hen.
Reageren..?
Stuur mij een Email »» Luc@lucaalbrecht.nl…
Voor overige opties, ga naar »» Contact…
– Zie ook » Disclaimer- Privacy…
< Vorige pagina «« Normen -Waarden -Hygiëne…
> Volgende »» Chiang Mai -1- basis info…