Thailand – basis info…
– Staatsvorm
– Geografie
– Landschap
– Klimaat
– Taal
Gegevens
Oppervlakte 513.113 km2 – (13 x NL)
Aantal inwoners bijna 67 miljoen
Landstaal Thai
Religie Boeddhisme – (ca. 90 % van de bevolking)
Provincies 76*
Hoofdstad Bangkok
Munt Baht ( ฿ / THB)
Code | Tel | Web THA | +66 | .th
Tijdverschil NL + 6 uur (zomertijd + 5)
* Bestuurlijke indeling: 76 provincies (Changwat), onderverdeeld in 642 districten (amphoe /ampur) en 78 sub districten (King amphoe); de sub districten zijn onderverdeeld in 7236 gemeentes (Tambon) welke weer verdeeld zijn in 23 steden (Tesaban) en 55.746 dorpen (Moo baan).
Staatsvorm…
Kingdom of Thailand ligt in Zuidoost-Azië – tot 1939 heette het ‘Siam’.
Officiële naam: Ratcha Anachak Thai, verkort: Prades- of Prathet Thai [Prathet = Land], Muang-Thai [‘Land van de vrije mensen’ of ‘Vrij land’].
Staatsvorm: parlementaire constitutionele monarchie – koning aan het hoofd van het land, minister president aan het hoofd van de regering.
Noot: Thailand werd nooit gekolonialiseerd! – veel omliggende landen wel.
Geografie…
Thailand ligt op het schiereiland van Indochina en is ongeveer dertien keer groter dan Nederland en iets kleiner dan Frankrijk.
In lengte (noord-zuid) meet het land max 1500 km; in breedte (oost-west) 800 – 13 km, bij de landengte van Kra Buri.
Buurlanden: noord-oost: Cambodja (803 km grens), noord: Laos (1754 km), west: Myanmar /Birma (1800 km) en zuid: Maleisië (506 km).
Zuid-Thailand is een lang schiereiland (ruim 1200 km), west: grenzend aan de Andamanse Zee (deel van de Indische Oceaan), oost: grenzend aan de Golf van Thailand (uitloper van de Zuid-Chinese Zee). Voor beide kusten liggen honderden kleine en grote eilanden.
Noten: Phuket [Maleis: bukit = heuvel] is het grootste eiland – 810 km2. Het ligt voor de kust van de provincie Phang-nha in de Andamanse Zee, dichtbij Maleisië en is met het vasteland verbonden door de Sarasinbrug.
Ko Chang is het tweede eiland – 500 km2, Ko Samui is het grootste eiland in de Golf van Thailand – 247 km2.
Landschap…
Landschappelijk varieert Thailand sterk: beboste bergen, diepe valleien met snelstromende rivieren, dichte regenwouden, bebouwde akkers, grote waterwegen en gebieden met onvruchtbare droge grond. Ongeveer de helft is bergachtig.
Noot: omstreeks 1960 was nog ca. 70% bebost – tegenwoordig 15%. Herbebossingsprogramma’s – veelal gefinancierd door de VN – boden weinig resultaat, nog steeds wordt er illegaal gekapt.
Het land is te verdelen in vier natuurlijke landschappen:
1. Het Noordelijk bergland met de laatste uitlopers van de Himalaya – deze lopen noord <-> zuid, ongeveer parallel aan elkaar. Langs de westgrens (Myanmar / Birma) ligt een jong plooigebergte wat in hoogte afneemt van noord (2500 – 1500 m) naar zuid (50 – 100 m). In het noordoosten zijn een aantal bergketens, verdeeld door de belangrijkste vier bronrivieren van de Chao Phraya: de Nan, de Yom, de Wang en de Ping.
Noot: de hoogste bergtop van Thailand – de Doi Inthanon of Angka, 2576 m hoog – ligt in het noordwestelijk bergland, dichtbij de stad Chiang Mai. Hij ligt in ‘Doi Inthanon National park‘ – in dit park zijn verder spectaculaire watervallen en grotten in de kalkstenen bergen.
2. Het Westelijke bergland (gemiddeld 1500 m hoog) gaat in het noordoosten over in het Noord-Thaise bergland. In het zuiden beslaan uitlopers van dit Westelijke bergland de Thaise landtong. Aan weerszijden ervan liggen veelal smalle kustvlakten. De kust is sterk geleed en het binnenland bestaat uit heuvels en regenwouden.
Deze bergen zijn uitlopers van het Cardamom-gebergte, een Cambodjaanse bergketen die trapsgewijs oploopt van 500 > 1600 m hoogte. Meest opvallend zijn de gigantische kalksteenformaties welke uit de Andamanse Zee oprijzen.
Noot: voor de kusten liggen vele kleine eilandjes, de bekendste zijn het toeristische Phuket in de Andamanse zee en Ko Samui in de Golf van Thailand.
3. De Centrale laagvlakte – zuid van het Noordelijke bergland – heeft een vruchtbare moerasbodem, zeer geschikt voor rijst. De bodem is opgebouwd uit slib, aangevoerd door de Chao Phraya / Mae Nam en andere rivieren (o.a. Wang, Ping, Yom, Nan). Het gebied meet ca. 200 bij 440 km en is nagenoeg rechthoekig. Dit vlakke land wordt begrensd door gebergten in het noorden en westen en in het oosten door de heuvelruggen op de grens met het Khoratplateau. In dit gebied ligt de hoofdstad Bangkok. Verder is het ‘t belangrijkste industriegebied.
Noot: De Chao Phraya / ‘Mae Nam’ [Mae = moeder, Nam = water] is de belangrijkste waterweg van Thailand. Zij ontstaat in het noorden en mondt vlak onder Bangkok uit in de Golf van Thailand. De delta groeit jaarlijks ca. 6 m door aanslibbing – een oorzaak van regelmatige overstromingen.
4. Het Khoratplateau beslaat Noordoost-Thailand (Isaan) – een komvormig tafelland, in noord en oost begrensd door de Mekong rivier, in west en zuid door gebergten. Het plateau wordt gescheiden van de Centrale Laagvlakte door steile hellingen, sommige meer dan 1.000 m hoog, doodlopend op het Dangrekgebergte bij de grens met Cambodja.
Hier bestaat de bodem vooral uit onvruchtbaar fijn-zandig leem. Het is daardoor de armste streek van het land. Ondanks de schrale bodem bestaat het gebied bijna volledig uit akkerland. Vroeger was dit gebied bedekt met uitgestrekte bossen, door de intensieve houtkap zijn die vrijwel volledig verdwenen.
De belangrijkste rivieren Chi en Mun komen uit in de Mekong – de op vier na grootste rivier ter wereld.
Klimaat…
Thailand heeft een Tropisch klimaat met in het noorden een (tropisch) Savanneklimaat, in het zuiden een Moessonklimaat en in enkele gebieden een Regenwoudklimaat.
– Savanneklimaat betekent: zomers nat (meestal buien in de middag ) en winters droog
– Moessonklimaat heeft een regenseizoen (moesson) en een lange droge periode
– Regenwoudklimaat heeft geen droge periode.
Gemiddelde temperatuur ± 27 graden Celsius.
Noot 1: in het regenseizoen komt dagenlange regen zelden voor – doorgaans vallen 1 à 2 keer per dag korte, soms hevige buien.
Noot 2: Thailand is groot en uitgestrekt, qua klimaat verschillen noord en zuid daardoor sterk – noord is de zomer warmer en de winter kouder dan zuid.
Taal…
Thai is de officiële taal, moedertaal van 90% van de bevolking.
Binnen de taal zijn 4 dialecten welke soms sterk verschillen:
– Centraal Thai of ‘Siamees’ – in Centraal Thailand
– Isaan in het noordoosten
– Noord-Thai in het noorden
– Zuid-Thai of ‘Phasaa Thai’ in het zuiden.
Noot: veel (berg)volken in het Noorden, Noordoosten en Westen spreken hun eigen talen.
Thai is ‘tonaal’ (toon-taal), en heeft 5 toonhoogten: hoog, middel (normaal), laag, dalend en stijgend.
Het is de voornaamste taal in de Tai-Kadai taalfamilie en heeft haar oorsprong in Guangxi, in zuid China, waar verwante talen worden gesproken (Zhuang-Dong). Talen in deze familie zijn niet verwant aan het Mandarijn, wel hebben ze verwante kenmerken. Thais schrift is afgeleid van het Khmer-schrift – op haar beurt afgeleid van Brahmaans schrift. Het alfabet heeft 45 klinkers en 44 medeklinkers.
Reageren..?
– Stuur mij een Email: »» Luc@lucaalbrecht.nl...
– Overige opties – zie: »» Contact…
– Zie ook »» Disclaimer- Privacy…
< Vorige pagina: «« Land van de Glimlach…
> Volgende: »» Beginner Tips…