Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr 2… – 30 sep. 2013.

Blog nr. 2…

Mae Ann, 30 september 2013.

– Bamboe als groente…
– Onroerend goed, ingewikkeld…
– Economie – overspannen..?

Bamboe als groente – lekkernij…

Aan het eind van de regentijd komen uit bamboe-wortels nieuwe loten tevoorschijn, ik noem ze bamboetimpen. De omhoog schietende pilaartjes worden afgebroken als ze ca. 25 cm lang zijn. Ze worden afgepeld en ingekort totdat de zachte witte kern overblijft. Die kern wordt fijngesneden of gehakt en als groente gebruikt in een gerecht of soep.
De smaak is enigszins bitterzoet en qua beet vergelijkbaar met champignons of asperge –  in de soep vind ik het lekker. Als ze te laat geoogst worden, blijven ze ook na lang koken houtachtig, nóg een overeenkomst met asperges.

Omdat de timpen er maar kort in het seizoen zijn, worden ze ook ingemaakt. Daartoe wordt het gehakte bamboevlees gesmoord in warm water  – alternatief: het vlees wordt in een emmer of  pot met water gedaan en een poos in de zon gezet. Bij dit inmaken wordt wat zout toegevoegd.

Gratis oogst..
Er zijn nog veel (bamboe)bossen welke van de staat (Koning) zijn. Daarvan mag iedereen oogsten – (bomen kappen is verboden). Vaak zie ik langs de weg, meestal ouderen bezig met plukken en snijden van vruchten en groente. Dit gratis oogsten was voor mij in het begin erg vreemd – soort proletarisch winkelen: “zo ben ik niet opgevoed”! In Thailand de gewoonste zaak van de wereld. Ook is normaal om zulke gratis oogst op de markt te verkopen – op de arbeid na pure winst dus. Mooi voor de ouderen die hier erg weinig AOW krijgen.

Er zijn ook commerciële bamboekwekerijen. Sommige telen een soort waarvan de timpen erg lekker zijn (en duur). Deze kwekerijen worden continu beregend waardoor jaar-rond kan worden geoogst.
(Meer over Bamboe in een volgende Blog..)

Onroerend goed – ingewikkeld…

Onroerend goed kopen is in Thailand anders dan in Nederland – belangrijk: buitenlanders kunnen hier geen land bezitten. Dit is een oude regel of ‘Land-code’, o.a. om speculatie tegen te gaan.

Veel land is nog niet in kaart gebracht. Voor dat land kunnen Thai het gebruiksrecht krijgen – om te betelen en erop te wonen, het blijft echter eigendom van de Koning. Buitenlanders komen niet in aanmerking voor dit recht. Ik vind dat wel mooi, al is het voor mij wellicht nadelig.

Ik kan dus zelf geen land bezitten. Het kan wel op naam van iemand anders. Dit is natuurlijk complex of riskant.

Er zijn meer gevaren – ik schreef eerder: ‘oppassen geblazen’!
In Thailand zijn geen notarissen en er wordt gesjoemeld met overeenkomsten en eigendomspapieren. Er bestaan dramaverhalen over mensen die hier al hun spaarcentjes kwijtraakten. Toch zijn er veilige oplossingen, én… voor de goede orde: er zijn ook verhalen van buitenlanders die al “heel lang en gelukkig” in Thailand wonen.
Waarom zetten we het negatieve toch zo vaak in de schijnwerpers? Afijn, tijdens de lange zoektocht leerde ik veel, hopelijk voldoende om uit de gevarenzone te blijven. (Over het ingewikkelde koopproces in een volgende Blog..)

Thaise economie – overspannen..?

Thailand draait overuren, precies tegenovergesteld aan Nederland of Europa. Sommige deskundigen voorspellen nog meer economische groei , anderen zien een kentering aankomen. Ook de onroerend goed markt is erg in beweging. De grondprijzen lijken verdubbeld(!) in het afgelopen jaar.

Die absurde prijsstijging trekt speculanten aan, zij kopen land in de veronderstelling er snel veel aan te verdienen. Een makelaar vertelde dat mensen uit Bangkok vaak land kopen via de telefoon, ongezien dus. Dat drijft de prijzen uiteraard nog verder op, maar… ook hier lijkt een plafond bereikt; veel stukken land staan momenteel lang te koop. Nou ja, we houden de moed er in en rekenen dat we snel iets goeds voor de juiste prijs bemachtigen.

Noot: ik ben niet deskundig en toch… volgens mij vindt er snelle economische nivellering plaats tussen West en Oost – wet van de communicerende vaten. Gevolgen: stagnatie of krimp in het Westen tegenover versnelde groei in Azië. Voordat het Westerse niveau is bereikt heeft Azië trouwens nog veel in te halen, onder meer op het gebied van comfort en sociale zaken.

Hier eindigt mijn 2e Blog – ik hoop dat je er plezier aan beleefde!

Hartelijke groeten – Sawasdee Krap

Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Blog nr. 76 – 6 oktober 2024
    Wateroverlast in Chiang Mai. […]
  • Blog nr 75 – 31 augustus 2024.
    Van een "Bezig Bijtje" in Thailand - over mijn Vijverwerk - de # Perfecte Moesson & # Ideale Planttijd - # Prachtige Rijst-Paddy's, en... hoe de # Stroom van Leven elke dag Nieuwe beelden biedt. […]
  • Blog # 74 – 3 mei 2024
    Update - Lees mee over hitte, droogte, bananen, blogexperimenten en rijlessen – én over buitenlanders met Tropenkolder. […]
  • Blog nr. 73… 5 april 2024
    "Alarmdrama" - een les in Perspectief. Uit mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat dit verhaal jou net zoveel inzichten geeft als het mij heeft gedaan. […]
  • Blog nr. 72… 22 maart 2024.
    "Diagnose Introvert.." Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat deze verhalen jou net zoveel inzichten geven als ze mij hebben gedaan. […]